Haarwerk bij Alopecia

Er zijn diverse oorzaken voor haarverlies. De algemene term voor haarverlies is Alopecia. Echter zijn er veel verschillende oorzaken van haarverlies:

Alopecia Androgenetica, of te wel 'mannelijke kaalheid'. Wordt veroorzaakt door het mannelijke hormoon en wordt vaak zichtbaar op de kruin of aan de inhammen. Dit kan bij mannen maar ook bij vrouwen voorkomen. Het is geen haarziekte. Dit is een onomkeerbaarproces. Het is onderdeel van het verouderingsproces wat voor een aantal mensen heel vervelend kan zijn, zeker voor vrouwen waarbij de kaalheid duidelijk zichtbaar is.

De behandeling: Is de plek stabiel, dat wil zeggen wordt in korte tijd niet groter of kleiner, dan is het afhankelijk van de grootte van de plek of de kaalheid verborgen kan worden met een haardeel. Meestal is een haardeel mogelijk als het resthaar, dus rondom het hoofd nog voldoende vol is. Het haardeel kan dan op diversen manieren bevestigd worden: met behulp van clips, als er voldoende resthaar is, of met huidtape als de plek echt kaal is. 

Alopecia Areata. Kan beginnen met kleine kale plekken op het hoofd die kunnen verdwijnen maar ook groter kunnen worden. De plekken gedragen zich dus grillig. Deze kaalheid kent 3 gradaties: Alopecia Areata; pleksgewijze kaalheid, Alopecia Totalis; gehele kaalheid van het hoofd, Alopecia Universalis; ontrbeken gehele lichaamsbeharing.

De behandeling is afhankelijk van het stadium waarin het zich bevindt. De grilligheid van de kleine plekken maakt het vaak onmogelijk om een duurzame oplossing te vinden in een haardeel. Deze kan binnen een korte tijd te groot of te klein worden. Haarverlies kan soms zo snel gaan dat maatwerk niet mogelijk is. Wij adviseren dan ook regelmatig om niet een heel duur haardeel aan te schaffen vanwege de onzekerheid. Is de onzekerheid over het verloop zo groot dan adviseren wij regelmatig een volledige pruik te gaan dragen.

Alopecia cicatricialis. Dit is een vorm van kaalheid die optreedt door littekenvorming op de (hoofd)huid. Omdat op het littekenweefsel geen haargroei plaatsvindt, ontstaan er kale plekken, afhankelijk van de omvang van de littekens. Er zijn verschillende redenen waarom littekenvorming kan optreden. Verbranding, verwonding, infectie, schimmelvorming en aangeboren afwijkingen kunnen hiervan de oorzaak zijn. Pseudopélade van Brocq is een bijzondere vorm van alopecia cicatricialis en is mogelijk het gevolg van een ontstekingsproces van de hoofdhuid waarvan de oorzaak meestal niet bekend is. Men vermoedt dat een auto-immuunreactie hieraan ten grondslag ligt. 

En dan? Is de plek stabiel dan is het afhankelijk van de plaats en de grootte van de plek of de kaalheid verborgen kan worden met een haardeel. Meestal is een haardeel mogelijk als het resthaar, dus rondom het hoofd nog voldoende vol is. Het haardeel kan dan op diversen manieren bevestigd worden: met behulp van clips, als er voldoende resthaar is, of met huidtape als de plek echt kaal is.

Trichotillomanie. Bij deze vorm van haarverlies is feitelijk geen haarziekte. Bij trichotillomanie vallen de haren niet uit door een lichamelijke oorzaak.De haaruitval wordt veroorzaakt door een dwangmatige neiging de eigen haren uit te trekken.

Frontale Fibroserende Alopecia. Kenmerkend voor deze vorm van haarverlies is dat het optreedt aan de haarlijn in het aangezicht. De oorzaak is niet echt bekend maar waar waarschijnlijk is een auto immuun aandoening. De onstoken haarzakjes zijn vaak al zichtbaar rond de haartjes is het onrustig, rood en vurig. Het haarverlies begint vaak aan de haargrens en kan zicht verder terugtrekken tot achter de oren. Na de ontsteking zal de huid weer herstellen maar haargroei is gestopt.
Behandeling is niet eenvoudig. Het is verstandig een dermatoloog te bezoeken. Het ontstekingsproces zal moet worden geremd. Er kan door de arts wat worden voorgeschreven als corticoïdsteroidlotion, anti-biotica of soms malariatabletten. De resultaten zijn wisselend en er zijn ook bijwerkingen bekend. De oplossing zullen wij met u samen moeten vinden.
Denkt u dat u last heeft van FFA en wilt u meer informatie en zoeken naar een oplossing, maak dan kosteloos en geheel vrijblijvend een afspraak.


Alopecia vereniging.

Meer informatie over haarverlies vindt u op de site van de De Alopecia Vereniging (AV), landelijke vereniging van en voor mensen met chronisch haarverlies (alopecia).

Voor de site klikt u hier.

Informatie folder downloaden.

Wenkbrauwen en wimpers.
Bij volledig haarverlies verdwijnen ook de wenkbrauwen en wimpers. Om dit te camoufleren kunnen kunstwimpers geplakt worden en de wenkbrauwen getekend met een potlood en/of wenkbrauwpoeder. Nu ook zeer natuurgetrouwe valse wenkbrauwen verkrijgbaar. De wenkbrauwen worden gemaakt van 100% echt haar en zijn gestoken in een dunne, flexibele transparante folie. De wenkbrauwen plakt u eenvoudig op de huid en kunnen tot 4 dagen gedragen worden.

Capelle Haarwerken levert kwalitatief zeer goed wimpers, wenkbrauwpoeder en potloden. Let op onze korting. Per 3 stuks (van hetzelfde produkt) ontvangt u een korting van 15%.  Zie onze webshop.

Klik hier als u een afspraak wilt maken.